Poniżej przedstawiam realizowane przeze mnie projektu naukowe i dydaktyczne
1. Per Scietiam Ad Astra – Pokazy Naukowe w Akademii Tarnowskiej, dofinansowany ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu pod nazwą „Społeczna odpowiedzialność nauki II”, nr projektu POPUL/SP/0040/2023/01.
2. „Warsztaty Przyszłego Naukowca” w ramach Europejskiego Korpusu Solidarności, numer projektu: 2022-2-PL01-ESC30-SOL-000090720, realizowanego wspólnie z Fundacją Edumocni
3. Tarnowski Konkurs Chemiczny dla szkół podstawowych – TKCh
4. Filmy prezentujące wybrane doświadczenia maturalne z chemii wykonane we współpracy z Naukowym Kołem Chemików „OZON”:
- Badanie właściwości skał wapiennych
- Synteza chlorku sodu
- Właściwości dipolowe wody
- Fontanna z chlorowodorem
- Fontanna z amoniakiem
- Spalanie siarki w tlenie. Właściwości tlenku siarki(IV)
- Właściwości tlenku azotu(IV). Równowaga NO2 – N2O4
- Szereg elektrochemiczny metali. Reakcja wybranych metali z HCl.
- Równowaga reakcji kompleksowania – kompleks rodankowy żelaza(III)
- Hydroliza chlorku antymonu(III) – zmiana stanu równowagi
- Reakcja tiosiarczanu(VI) sodu z kwasem solnym – zależność szybkości od temperatury
- Acetylen – otrzymywanie i właściwości
- Odróżnienie n-propanolu od gliceryny
- Reakcja ksantroproteinowa
- Próba Tollensa
- Próba Trommera
- Reakcja termitowa
- Amfoteryczne właściwości wodorotlenku cynku
- Równowaga chromian(VI) – dichromian(VI)
- Woda jako zapalnik
- Równowaga reakcji kompleksowania jonów kobaltu
- Próba Lucasa
- Reakcja jodoformowa
- Wykrywanie skrobi
- Siarka plastyczna
- Elektroliza wody
- Elektroliza roztworu siarczanu(VI) miedzi(II)
- Efekty energetyczne rozpuszczania substancji w wodzie
- Roztwory buforowe
- Utlenianie alkoholi za pomocą tlenku miedzi(II)
- Reakcja kwasów i fenoli z wodorowęglanem sodu
- Właściwości cukrów redukujących
- Właściwości amfoteryczne aminokwasów
- Reakcje sodu, potasu i wapnia z wodą
- Właściwości tlenku wapnia i tlenku fosforu(V)
- Reakcja miedzi z kwasem azotowym(V)
- Otrzymywanie etenu i badanie jego właściwości
- Reakcja zmydlania tłuszczów
- Sok z czerwonej kapusty jako wskaźnik alkacymetryczny
- Utleniające właściwości azotanu(V) potasu
- Wpływ odczynu roztworu na właściwości utleniające manganianu(VII) potasu
- Badanie rozpuszczalności alkanów w wodzie i benzynie
- Denaturacja białka