Poniżej przedstawiam realizowane przeze mnie projektu naukowe i dydaktyczne
1. Per Scietiam Ad Astra – Pokazy Naukowe w Akademii Tarnowskiej, dofinansowany ze środków Ministra Edukacji i Nauki w ramach programu pod nazwą „Społeczna odpowiedzialność nauki II”, nr projektu POPUL/SP/0040/2023/01.
2. „Warsztaty Przyszłego Naukowca” w ramach Europejskiego Korpusu Solidarności, numer projektu: 2022-2-PL01-ESC30-SOL-000090720, realizowanego wspólnie z Fundacją Edumocni
3. Tarnowski Konkurs Chemiczny dla szkół podstawowych – TKCh
4. Filmy prezentujące wybrane doświadczenia maturalne z chemii wykonane we współpracy z Naukowym Kołem Chemików „OZON”:
  1. Badanie właściwości skał wapiennych
  2. Synteza chlorku sodu
  3. Właściwości dipolowe wody
  4. Fontanna z chlorowodorem
  5. Fontanna z amoniakiem
  6. Spalanie siarki w tlenie. Właściwości tlenku siarki(IV)
  7. Właściwości tlenku azotu(IV). Równowaga NO2 – N2O4
  8. Szereg elektrochemiczny metali. Reakcja wybranych metali z HCl.
  9. Równowaga reakcji kompleksowania – kompleks rodankowy żelaza(III)
  10. Hydroliza chlorku antymonu(III) – zmiana stanu równowagi
  11. Reakcja tiosiarczanu(VI) sodu z kwasem solnym – zależność szybkości od temperatury
  12. Acetylen – otrzymywanie i właściwości
  13. Odróżnienie n-propanolu od gliceryny
  14. Reakcja ksantroproteinowa
  15. Próba Tollensa
  16. Próba Trommera
  17. Reakcja termitowa
  18. Amfoteryczne właściwości wodorotlenku cynku
  19. Równowaga chromian(VI) – dichromian(VI)
  20. Woda jako zapalnik
  21. Równowaga reakcji kompleksowania jonów kobaltu
  22. Próba Lucasa
  23. Reakcja jodoformowa
  24. Wykrywanie skrobi
  25. Siarka plastyczna
  26. Elektroliza wody
  27. Elektroliza roztworu siarczanu(VI) miedzi(II)
  28. Efekty energetyczne rozpuszczania substancji w wodzie
  29. Roztwory buforowe
  30. Utlenianie alkoholi za pomocą tlenku miedzi(II)
  31. Reakcja kwasów i fenoli z wodorowęglanem sodu
  32. Właściwości cukrów redukujących
  33. Właściwości amfoteryczne aminokwasów
  34. Reakcje sodu, potasu i wapnia z wodą
  35. Właściwości tlenku wapnia i tlenku fosforu(V)
  36. Reakcja miedzi z kwasem azotowym(V)
  37. Otrzymywanie etenu i badanie jego właściwości
  38. Reakcja zmydlania tłuszczów
  39. Sok z czerwonej kapusty jako wskaźnik alkacymetryczny
  40. Utleniające właściwości azotanu(V) potasu
  41. Wpływ odczynu roztworu na właściwości utleniające manganianu(VII) potasu
  42. Badanie rozpuszczalności alkanów w wodzie i benzynie
  43. Denaturacja białka
Skip to content